منبع: هاآرتص
برگردان: هادی عبادی
این متن سخنرانی مایک پنس، معاون ریاستجمهوری امریکا در کنست (مجلس اسرائیل) است. این سخنرانی از آنجا اهمیت دارد که عدهای از کارشناسان همچون جین مییر در نیویورکر اعتقاد دارند پنس حتی از ترامپ نیز تندروتر و برای امریکا و جهان خطرناکتر است.
ارادت خود را به ریولین، رئیسجمهور اسرائیل، نتانیاهو، نخستوزیر؛ هرتزوگ، رئیس مجلس؛ ادلشتاین، سخنگوی مجلس؛ اعضای کنست؛ اعضای دیوان عالی و شهروندان اسرائیل ابراز میدارم. همچنین از طرف رئیسجمهوری به شما درود میفرستم که بیش از هر رئیسجمهور دیگری در امریکا طی هفتاد سال گذشته دو کشور را به هم نزدیک کرده است.
از رهبری رئیسجمهور امریکا تقدیر میکنم که اتحاد میان دو کشور را قویتر کرده و دوستی میان مردم این دو کشور را عمیقتر ساخته است. اکنون اینجا هستم تا پیام واضحی را از جانب مردم امریکا به شما اعلام کنم: امریکا همواره در کنار اسرائیل میماند. در کنار اسرائیل میمانیم چراکه ارزشها و نبرد ما یکی است و به پیروزی خیر بر شر و آزادی بر ظلم اعتقاد داریم. در کنار اسرائیل میمانیم همانطور که همواره چنین اقدامی را انجام دادهایم. ترامپ در سفر تاریخی خود به اورشلیم اظهار داشت: «قلبهای ما به هم پیوند خورده است« و مردم امریکا همواره احترام خاصی برای مردم کتاب مقدس قائل بودهاند.
هفتادسال پیش امریکا مفتخر بود اولین دولتی باشد که اسرائیل را بهرسمیت بشناسد؛ اما همانطور که میدانید این اقدام ناتمام باقی ماند؛ چراکه دولتها از شناسایی پایتخت شما سر باز زدندف اما ماه گذشته رئیسجمهور امریکا تاریخساز شد. ترامپ اشتباه هفتاد ساله را اصلاح کرد و بر سر عهد خود با مردم امریکا ماند و سرانجام اورشلیم را بهعنوان پایتخت اسرائیل بهرسمیت شناخت. به این ترتیب رئیسجمهور از وزارتخارجه خواست تا فوراً مقدمات انتقال سفارت امریکا از تلآویو به اورشلیم را فراهم کنند. سفارت امریکا تا پیش از پایان سال آینده بازگشایی خواهد شد.
رئیسجمهور تصمیم خود را با این کلمات بیان کرد: «بیشترین منافع برای ایالاتمتحده»، اما او این امر را آشکار کرد که چنین تصمیمی بیشترین سود را برای صلح دارد. او با شناسایی اورشلیم بهعنوان پایتخت اسرائیل، واقعیت را به خیال ترجیح داد. واقعیت این است که برای ایجاد صلحی دائمی و عادلانه، تصمیمگیری در این زمینه الزامی بود. ترامپ با وجود این تصمیم اعلام کرد که امریکا همچنان از راهحل دو دولت دفاع میکند. ایالاتمتحده از دولت اسرائیل قدردانی میکند که همچنان مشتاق مذاکرات صلح با مقامات فلسطینی است. اکنون با اصرار از فلسطینیها میخواهیم به میز مذاکره برگردند. صلح تنها از طریق گفتوگو حاصل میشود.
نیار صلح به سازش را بهرسمیت میشناسیم، اما از این نکته مطمئن باشید: امریکا هیچگاه بر سر امنیت اسرائیل مصالحه نخواهد کرد. هر قرارداد صلحی باید قابلیت اسرائیل برای دفاع از خود را بهرسمیت بشناسد.
اکنون افرادی هستند که معتقدند جهان تغییری نمیکند؛ اینکه سرنوشت ما، خشونت بیپایان است؛ اینکه منازعات طولانی را نمیتوان حل کرد و امید بهخودی خود توهم است، اما ترامپ چنین باوری ندارد. من نیز چنین تصوری ندارم و شما نیز چنین باوری ندارید.
امروز در شهری سخن میگویم که معنی نام آن صلح است؛ همانطور که در این جایگاه هستم، میدانم که صلح امکانپذیر است؛ چراکه تاریخ نشان داده اسرائیل درگذشته تصمیمات مشکلی اتخاذ کرده تا با همسایگان خود به صلح برسد. در دو روز گذشته به مصر و اردن سفر کردم؛ دو کشوری که از میوه صلح با اسرائیل بهره بردهاند. با دوستان امریکا یعنی السیسی و ملک عبدالله در مورد اسلاف آنها که برای پایان کشمکش با اسرائیل تلاش کردند صحبت کردم. در این سفر با این رهبران و نخستوزیر شما درباره تغییرات چشمگیری که این روزها در خاورمیانه رخ میدهد و نیاز به همکاریهای جدید بحث کردم. تغییرات در خاورمیانه محسوس است و دشمنان قدیمی در حال تبدیلشدن به شرکای جدید هستند.
سال گذشته ترامپ در عربستان در برابر اجماعی از رهبران بیش از پنجاه کشور در مجمع عربی اسلامی امریکایی سخنرانی کرد. او از مردم این منطقه خواست تا همکاری بیشتری با هم داشته باشند، فرصتهای مشترک را شناسایی کنند و با چالشهای مشترک مواجهه کنند. ترامپ از افرادی که خاورمیانه را خانه خود میدانند خواست «با آزمایش بزرگ تاریخ مواجه شوند و با کمک هم افراطگرایی و تروریسم را شکست دهند».
تروریسم رادیکال هیچ مرزی نمیشناسد و امریکا، اسرائیل، کشورهای خاورمیانه و سراسر جهان را هدف قرار میدهد. برای تروریستها هیچ باوری محترم نیست، آنها یهودیها، مسیحیان و بهویژه مسلمانان را هدف قرار میدهند. تروریستهای رادیکال هیچ واقعیتی جز وحشیگری را درک نمیکنند. به کمک همپیمانان خود با تمام نیرو تروریسم رادیکال را از صحنه جهان محو میکنیم. اکنون ایالاتمتحده و اسرائیل برای شکست تروریستها در کنار هم قرار دارند و به این همکاری ادامه میدهند. رهبران عرب در خاورمیانه نیز به ندای رئیسجمهور ایالاتمتحده واکنش بیسابقهای نشان دادهاند تا تروریسم را ریشهکن سازند و تهی بودن وعدههای آخرالزمانی آن را ثابت کنند.
حکومت ایران در منطقه به دنبال بیثباتی است. سال گذشته ایران ۴ میلیارد دلار صرف فعالیتهایش در سوریه، لبنان و بقیه منطقه کرد. ایران از گروههایی حمایت میکند که اکنون به مرزهای اسرائیل رسیدهاند. این حکومت پروژه اتمی خود را مخفی کرده و اکنون نیز در حال توسعه موشکهای بالستیک است. دو سال و نیم پیش دولت قبلی امریکا توافقی با ایران امضا کرد که تنها زمان دستیابی این حکومت به تسلیحات اتمی را به تأخیر میاندازد. توافق اتمی با ایران فاجعه است و ایالاتمتحده دیگر چنین توافقی را تأیید نمیکند.
تحت هدایت رئیسجمهور امریکا در حال کار بر روی محدودیتهای مؤثر و مداوم درباره برنامه اتمی و موشکهای بالستیک ایران هستیم. رئیسجمهور ابتدای این ماه از وضع تحریم چشمپوشی کرد تا به کنگره و همپیمانان اروپایی فرصت دهد تا معیارهای محکمتری اتخاذ کنند، اما همانطور که ترامپ بهوضوح بیان کرد این آخرین فرصت است. به گفته ترامپ اگر توافق اتمی با ایران تغییر نکند، ایالاتمتحده از آن خارج خواهد شد.
فارغ از نتیجه این مذاکرات میخواهم به اسرائیل، همه خاورمیانه و جهان این قول محکم را بدهم: ایالاتمتحده هرگز به ایران اجازه نخواهد داد به تسلیحات اتمی دست یابد. فراتر از توافق اتمی، حمایت ایران از گروههای بیثباتکننده منطقه و تلاش این حکومت برای فشار بر مردم ایران را تحمل نخواهیم کرد. دولت ما تحریمهایی که رهبران ایران را هدف قرار میداد ۳ برابر کرد. همین ماه نیز ایالاتمتحده تحریمهای جدید و سختی علیه ایران تصویب کرد.
درنهایت باید به این نکته اشارهکنم که مردم خاورمیانه بیش از موارد اختلاف، اشتراکاتی با هم دارند. این اشتراکات فقط شامل تهدیدات مشترک نیست، بلکه مردم خاورمیانه امیدی مشترک به امنیت، رفاه، صلح و تباری مشترک در ایمان دارند. به همین دلایل آیندهای روشن در انتظار خاورمیانه است.