بدون دیدگاه

سفیر روسیه به مسکو گفت کوشنر خواستار کانال ارتباطات مخفی با کرملین بود

نویسندگان: آلن ناکاشیما، آدام انتوس و گرگ میلر

منبع: واشنگتن پست

برگردان: هادی عبادی

طبق گزارش مأموران امریکایی متخصص در امور امنیتی، جرارد کوشنر و سفیر روسیه در واشنگتن درباره احتمال برقراری کانال ارتباطی مخفی و مطمئن میان کرملین و تیم انتقال ترامپ با استفاده از امکانات دیپلماتیک روس‌ها برای جلوگیری از رصد مذاکرات مقدماتی گفت‌وگو کردند.

طبق موارد استراق سمع که مأموران بررسی کرده‌اند، سرگی کیسلیاک، سفیر روسیه در امریکا، به مافوقش در مسکو گزارش داد که کوشنر، داماد ترامپ، این پیشنهاد را در ملاقاتی در اول یا دوم دسامبر در برج ترامپ مطرح کرد. کیسلیاک اظهار داشت کوشنر پیشنهاد استفاده از امکانات دیپلماتیک روسیه در ایالات‌متحده را برای ارتباط مطرح ساخت. در این نشست مایکل فلین، اولین مشاور امنیت ملی ترامپ، نیز حضور داشت.

کاخ سفید فقط در ماه مارس این ملاقات را افشا کرد و به این ترتیب تلاش کرد تا از اهمیت آن بکاهد، اما افراد آشنا با این موضوع می‌گویند اف‌بی‌آی نه‌تنها این ملاقات را بررسی می‌کند، بلکه درباره ملاقات دیگر میان کوشنر با بانکدار روسی نیز تحقیق می‌کند.

کیسلیاک درباره پیشنهاد یک امریکایی درباره استفاده از ابزار ارتباطی روسی در سفارتخانه یا کنسولگری آن کشور شگفت‌زده شده بود؛ پیشنهادی که هم برای مسکو و هم برای تیم ترامپ خطر داشت.

به گفته مأموران نه ملاقات و نه ارتباطات امریکایی‌ها تحت نظارت ایالات‌متحده نبود. کاخ سفید از اظهارنظر خودداری کرد. رابرت کلنر، وکیل فلین، اظهارنظر نکرد. سفارت روسیه نیز به درخواست‌ها برای اظهارنظر پاسخی نداد.

گاهی اوقات روسیه درباره موارد مشکوکی که تحت کنترل قرار دارند، اطلاعات غلط به جریان رسانه‌ای می‌دهد تا تحلیلگران را گمراه کند، اما مسئولان می‌گویند واضح نیست کیسلیاک چه سودی می‌تواند از توصیف نادرست تماسش با کوشنر به مسکو ببرد، مخصوصاً در زمانی که کرملین همچنان چشم‌انداز روابط با ترامپ را مثبت می‌دید. منفعت کوشنر در برقراری کانال مخفی با مسکو به‌جای تکیه بر سیستمهای امریکایی، به فضای توطئه درباره رابطه دولت ترامپ با روسیه دامن زده است.

اف‌بی‌آی به دقت روابط مسئولان روسی در ایالات‌متحده را بررسی می‌کند و بر امکانات دیپلماتیک آن نظارت مداوم دارد. آژانس امنیت ملی بر روابط مسئولان روسیه در خارج از کشور نظارت دارد. مسئولان امنیتی فعلی و قبلی ایالات‌متحده اظهار داشتند اگرچه دیپلمات‌های روس برای ارتباط با مسکو از ابزار امنی بهره می‌برند، درخواست آشکار کوشنر برای استفاده از چنین کانال‌هایی عجیب بود.

یکی از کارشناسان ارشد مسائل امنیتی در این زمینه اظهار داشت: «چگونه می‌تواند به روس‌ها اطمینان کند که موضوعات را به نفع خود فاش نمی‌کنند؟» اف‌بی‌آی می‌دانست که مأمور تیم انتقال ترامپ به سفارت رفت‌وآمد می‌کند. او گفت: «به نظر می‌رسد این ایده ساده‌لوحانه یا کاملاً احمقانه باشد».

بحث کانال مخفی بخشی از مجموعه تلاش‌هایی است که توسط مشاوران نزدیک ترامپ برای مخفی‌کردن تماس‌های خود با همتایان روس خود انجام می‌شد. فلین، اولین مشاور امنیت ملی ترامپ، پس از ارائه یکسری از گزاره‌های نادرست درباره گفت‌وگوهایش با کیسلیاک مجبور به استعفا شد. تعامل کوشنر با روس‌ها، شامل کیسلیاک و مدیر اجرایی بانک روسی تحت‌فشار تحریم‌های امریکا تا زمانی که توسط رسانه‌ها افشا نشد، مورد تأیید کاخ سفید قرار نگرفت.

این امری متعارف است که مشاوران ارشد رئیس‌جمهور منتخب با رهبران و مسئولان خارجی در تماس باشند، اما دولت‌های جدید عموماً درباره مدیریت روابط با مسکو محتاط‌اند، مخصوصاً اینکه روسیه از طرف سازمان‌های امنیتی ایالات‌متحده متهم به دخالت در انتخابات پارسال و کمک به ترامپ باشد.

مسئولان دولت اوباما می‌گویند اعضای تیم انتقال ترامپ هرگز از آن‌ها نخواستند تا کانال ارتباطات امن با روس‌ها را احتمالاً به علت نگرانی از افشای اطلاعات برقرار کنند. وزارت خارجه، شورای امنیت ملی کاخ سفید و سازمان‌های امنیتی امریکا می‌توانند کانال ارتباطی امنی با رهبران خارجی برقرار کنند. واضح است که انجام چنین کاری برای تیم انتقال عجیب به نظر می‌رسد.

مشاوران ترامپ درباره ملاقات با رهبرانی از امارات‌متحده عربی نیز پنهان‌کار بودند. مسئولان دولت اوباما فقط فهمیدند که ولیعهد ابوظبی در ماه دسامبر در حال پرواز به نیویورک بود تا کوشنر، فلین و استفان بنن، مشاور ارشد ترامپ را ببیند، چراکه مأموران مرزی ایالات‌متحده در امارات متحده نام رهبر امارات را روی بارنامه هواپیما حک کرده بودند.

روس‌ها دلایل خاص خود را داشتند تا پیشنهاد کوشنر را رد کنند. انجام چنین کاری نیازمند این بود که مسکو پیچیده‌ترین قابلیت‌های ارتباطی خود را که در ترتیبات دیپلماتیک بالاترین درجه امنیتی را دارند، در برابر یک امریکایی به نمایش بگذارد.

واشنگتن‌پست برای اولین بار در نیمه دسامبر از طریق نامه‌ای ناشناس آگاه شد که کوشنر با کیسلیاک درباره برقراری کانال ارتباطی گفت‌وگو کرده است. این هفته مأمورانی که آن نامه را مجدداً بررسی کردند گفتند موضوع کانال مخفی با درک آن‌ها از شرایط سازگاری داشت. مثلاً مطابق با آن نامه و نظر مأموران، کوشنر به روس‌ها گفته بود که آگاه است که ملاقات عمومی شاید از نظر سیاسی حساسیت‌برانگیز باشد؛ اما برای تیم ترامپ مهم بود که ارتباط خود را با روس‌ها ادامه دهد.

مطابق آن نامه، کوشنر، فلین و کیسلیاک علاوه بر بحث درباره برقراری کانال ارتباطی، درباره تنظیم ملاقاتی میان نماینده ترامپ و نماینده پوتین در کشوری ثالث که اسم آن مشخص نشده بود، گفت‌وگو کردند. واشنگتن‌پست در ماه آوریل گزارش داد که اریک پرینس، بنیانگذار امنیت خصوصی از شرکت بلک واتر که اکنون آکادمی خوانده می‌شود و مشاور غیررسمی تیم انتقال ترامپ، در ۱۱ ژانویه،۹ روز پیش از شروع به کار ترامپ، در جزایر «سیشلز» در اقیانوس هند با نماینده ولادیمیر پوتین دیدار کرد.

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

نشریه این مقاله

مقالات مرتبط