قدردانی از خدمتگزار دلسوز، دکتر محمدمهدی جعفری
ششم آبانماه گذشته در دایرهالمعارف بزرگ اسلامی شاهد رویداد فرهنگی زیبایی بودیم که گذشته از محتوای علمیاش نشاندهنده برخی از ارزشهای فرهنگی-اجتماعی مغفول در جامعه ما بود. ۴۵۰ تن از شخصیتها و فرهیختگان دینی، فرهنگی و سیاسی کشور از طیفها و گرایشهای مختلف گردهم آمده بودند تا از شخصیت علمی و اخلاقی دکتر محمدمهدی جعفری قدردانی و تجلیل کنند.
دکتر جعفری در سالیان گذشته کمتر در رسانهها حضور چشمگیر داشت و بیشتر به کار آکادمیک و دانشگاهی و پژوهش مشغول بود. این در حالی است که ایشان پیش از انقلاب در دوران جوانی همراه مهندس بازرگان و آیتالله طالقانی چهار سال زندان سیاسی را تجربه کرده بود و با اغلب کنشگران سیاسی همکاری داشت. در تدوین تفسیر پرتوی از قرآن آیتالله طالقانی کوشش پیگیر و منحصربهفردی را از ایشان دیدیم که هنوز ادامه دارد. ایشان در چند دهه اخیر بهطور مستمر و پیگیر روی نهجالبلاغه متمرکز شدند و آثار ارزشمندی تولید کردند و در رواج فرهنگ نهجالبلاغه در دانشگاهها نقش چشمگیری داشتند و شاگردان باارزشی تربیت کردند.
برگزارکنندگان مراسم بزرگداشت ایشان نیز ازجمله شاگردان جلسات نهجالبلاغه ایشان بودند. شاید تصور اولیه این بود که جمعیت کمتری در این مراسم حضور خواهند یافت، اما با شگفتی جمعیتی نزدیک به دو برابر گنجایش سالن آمده بودند که اغلب هم از نخبگان جامعه بودند. چهرههای شاخصی مانند حجتالاسلام سید هادی خسروشاهی، حجتالاسلام دعایی، حجتالاسلام احمد منتظری، دکتر ابراهیم یزدی، مهندس هاشم صباغیان، مهندس محمد توسلی، دکتر محمدی گرگانی، مهندس لطفالله میثمی، دکتر مصطفی معین، استاد مصطفی ملکیان، دکتر نجفقلی حبیبی، دکتر علیرضا بهشتی، دکتر حبیبالله پیمان، عمادالدین باقی، مصطفی تاجزاده، ابوالفضل شکوری راد، ابوالفضل حکیمی، عباس صاحبالزمانی، دکتر هادی خانیکی، دکتر مصطفی دلشاد تهرانی، محمدجواد مظفر، دکتر محسن آرمین، مهندس عنایتالله ربانی، دکتر علی دانش منفرد، سید اکبر بدیعزادگان، محمد ترکمان، مهندس محمود عمرانی، محمدجواد رجائیان، محمود خشنود، سید مرتضی شاپوریان، کیوان صمیمی بهبهانی، اعظم طالقانی، استاد مصطفی ملکیان، مهندس فریدون سحابی، محمود صادقی (نماینده مجلس)، دکتر احمد زیدآبادی، حسن محجوب، دکتر رحمن کارگشا و همچنین جمعی از شاگردان و دوستان استاد جعفری از شهرستانهای بوشهر، برازجان، شیراز، قم، اراک، اصفهان و تبریز در مراسم شرکت کردند.
برنامه نکوداشت حدود سه ساعت ادامه داشت. علاوه بر کلیپی که مقاطعی از زندگی استاد را از زبان خودشان بیان میکرد، خانمها و آقایان سید کاظم بجنوردی، نجفقلی حبیبی، دلشاد تهرانی، اعظم طالقانی، لطفالله میثمی، سید محمود دعایی، مهدی حسینزاده، سید جمال جعفری و سوده جعفری پیرامون شخصیت و منش استاد سخنانی ایراد کردند؛ بهویژه درباره اثرگذاری ترجمه استاد جعفری از کتاب امام علی (ع) نوشته عبدالفتاح عبدالمقصود و نیز ترجمه نهجالبلاغه ایشان اشاراتی شد. همه این بزرگان بر ایمان بیپیرایه و پاک از شرکهای رایج دکتر جعفری تأکید کردند. همچنین تقوای واقعی ایشان را در همه ابعاد زندگی ستودند.
در این مراسم آقای خانیکی پیام سید محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات و رئیسجمهور اسبق را که ارسال کرده بودند قرائت کرد:
بسمالله الرحمن الرحیم
اندیشهوران والانگر از یکسو بزرگترین نماد فرهنگ و نماینده و پاسدار هویت فرهنگی جامعهاند و از سوی دیگر هدایتگر جامعه بهسوی آیندهای بهتر. فرهنگ فاخر اسلامی–ایرانی نیز وامدار دانشمندان و متفکّران و هنرمندان ژرفانگر خویش است.
حضرت آقای دکتر سیّد محمدمهدی جعفری ازجمله بزرگواران دانشمند و پژوهشگری است که عمر شریف خود را وقف پاسداری از میراث گرانقدر فرهنگ اسلامی-ایرانی و نیز بارورترکردن آن کرده است و جا دارد که اهتمام ویژه این عزیز به معجزه پیامبر اکرم (ص) و کتاب هدایت انسان، قرآن کریم و دریای موجخیز معارف انسانساز نهجالبلاغه اشارهکنم و از خداوند منّان برای ایشان طلب طول عمر با عزت و کامروایی روزافزون در ادامه این راه پربرکت کنم و چهکار شایستهای است بزرگداشت استاد محمدمهدی جعفری که در واقع بزرگداشت فضیلت و فرزانگی و تعهّد و گرانمایگی است. برای دستاندرکاران بزرگداشت نیز سلامتی و موفّقیّت روزافزون آرزو میکنم.
سیّد محمد خاتمی؛ مهرماه ۱۳۹۵
همچنین در این مراسم یادداشتی از آقای دکتر هاشم آغاجری درباره استاد جعفری قرائت شد. در پایان استاد جعفری به ایراد سخنرانی پرداخته و ضمن تشکر از همه حاضران و دستاندرکاران برنامه از همه هموطنان درخواست کردند که بیاییم کدورتها و بیمهریها را از دلهایمان بزداییم و در رفتار و اندیشههای خود با دیگران رضای خدا را جستوجو کنیم. ایشان همگان را بنا به توصیه حضرت امیر (ع) به اصلاح ذاتالبین و تصحیح مناسبات انسانی و اجتماعی موجود فراخواندند.
در کنار مراسم، نمایشگاهی از آثار و نیز عکسها و لوحها و جوایز اهداشده به دکتر جعفری برپا بود که بازدیدکنندگان با کارنامه فکری و فرهنگی ایشان آشنا میشدند.
این مراسم نشان داد که اگر کسانی خالصانه و دلسوزانه کار کنند و پیگیر باشند علیرغم همه موانع و همه کاستیها که برای جامعه امروز میشناسیم و همواره گفته میشودجامعه خدمات دلسوزانه آنها را نادیده نخواهد گرفت و قدردان و حامی آنان خواهد بود. دکتر جعفری نمونهای از این واقعیت است. چشمانداز ایران نیز در آبان ماه ویژهنامهای درباره ایشان منتشر کرد که در مراسم بزرگداشت از ایشان توزیع شد.