در این گزارش، نویسندگان به طرحهایی اشاره میکنند که در آن اسرائیل برنامه نسلکشی گسترده در غزه را پیگیری میکند.
نیدال المغربی و تام واتلینگ
منبع: ایندیپندنت، ۱۹ می ۲۰۲۵
اسرائیل، پس از حملات هوایی که بنابر گزارشها ۱۳۵ فلسطینی را در سراسر این منطقه کشته است، عملیات زمینی «گستردهای» را در شمال و جنوب غزه آغاز کرده است. فلسطینیها روز گذشته محل حمله اسرائیل به یک خانه در جبالیه، در شمال نوار غزه، را بررسی کردند.
ارتش اسرائیل این تهاجم جدید را که بخشی از عملیات «ارابههای گیدئون» است، روز گذشته پس از عدم پیشرفت در مذاکرات غیرمستقیم با حماس در قطر اعلام کرد. ارتش اسرائیل در روزهای اخیر حملات خود به غزه را تشدید کردهاند و به گفته وزارت بهداشت غزه، بین ۱۱ تا ۱۷ می حداقل ۴۶۴ فلسطینی کشته شدهاند.
گزارشی در آخر هفته گذشته حاکی از آن بود که اسرائیل در صورت عدم توافق بر سر آتشبس، قصد دارد غزه را به سه منطقه تحت کنترل شدید تقسیم کند. گزارش دیگری ادعا کرد که ایالات متحده در حال تدوین طرحی برای انتقال یک میلیون فلسطینی به لیبی جنگزده است.
اسرائیل هشدار داده بود که اگر تا پایان سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به خاورمیانه (که روز جمعه به پایان رسید) توافقی برای آزادی گروگانها با حماس حاصل نشود، حمله گستردهتری آغاز خواهد شد.
هدف یکی از حملات اسرائیل، اردوگاه چادری خانوادههای آواره در خانیونس، در جنوب نوار غزه، بود که منجر به کشته شدن زنان و کودکان، زخمی شدن دهها نفر و به آتش کشیده شدن چندین چادر شد. مقامات پزشکی اعلام کردند که یک خانواده در شمال غزه حداقل ۲۰ نفر از اعضای خود را از دست داده و سه روزنامهنگار همراه با خانوادههایشان نیز در میان کشتهشدگان هستند.
حماس این حمله را «جنایتی وحشیانه جدید» توصیف کرد و دولت آمریکا را به دلیل تشدید درگیریها مقصر دانست. «حداقل ۱۰۰ نفر از دیشب تا صبح شهید شدند»!
خلیل الدقران، سخنگوی وزارت بهداشت غزه، این تعداد را بیش از ۱۳۰ نفر اعلام کرد. «خانوادههای کامل به دلیل بمباران اسرائیل از ثبت احوال حذف شدند.»
ارتش اسرائیل اعلام کرد که در هفته گذشته موج اولیه حملات به بیش از ۶۷۰ هدف مرتبط با حماس در غزه صورت گرفته و دهها جنگجوی حماس را هدف قرار داده است. ارتش در بیانیهای روز یکشنبه اعلام کرد: «نیروها عملیات زمینی گستردهای را در سراسر شمال و جنوب غزه به عنوان بخشی از عملیات ارابههای گیدئون آغاز کردهاند.» رسانههای محلی همچنین گزارش دادند که تانکها به سمت خانیونس و شرق جبالیه حرکت کردهاند.
اسرائیل از ابتدای مارس ورود کمکهای پزشکی، غذایی و سوخت به غزه را مسدود کرده تا حماس را برای آزادی گروگانهای اسرائیلی تحت فشار قرار دهد. حماس اما اعلام کرده که گروگانها را تنها در ازای آتشبس اسرائیل آزاد خواهد کرد.
میانجیگران مصری و قطری با حمایت ایالات متحده، روز شنبه دور جدیدی از مذاکرات غیرمستقیم آتشبس را در دوحه، پایتخت قطر، آغاز کردند، اما هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.
یک مقام فلسطینی نزدیک به مذاکرات گفت: «حماس درباره تعداد گروگانهایی که میتواند آزاد کند انعطافپذیر است، اما مشکل همیشه تعهد اسرائیل به پایان دادن به جنگ بوده است.»
هدف اعلامشده اسرائیل در غزه، نابودی تواناییهای نظامی حماس است که در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ موفق شد به اسرائیل حمله کند، حملهای گسترده که ۱۲۰۰ کشته برجای گذاشت و حماس نزدیک به ۲۵۰ اسرائیلی را گروگان گرفت. حالا کارزار نظامی اسرائیل این منطقه را ویران کرده، تقریباً همه ساکنان را از خانههایشان آواره کرده و به گفته مقامات بهداشتی غزه، بیش از ۵۳,۰۰۰ نفر را کشته است.
شرایط در غزه با ادامه جنگ رو به وخامت است. سیستم بهداشتی به دلیل بمبارانهای مکرر اسرائیل و حملات به بیمارستانها تقریباً غیرفعال شده است. محاصره کمکهای بشردوستانه، مشکلات را تشدید کرده و گرسنگی گستردهای را به دنبال داشته که اسرائیل آن را به حماس نسبت میدهد.
۱۸ ماه می، اسرائیل اعلام کرد که مقدار محدودی کمک بشردوستانه به غزه اجازه ورود خواهد داد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفت که مقدار اولیه غذا تأمین خواهد شد تا «بحران قحطی ایجاد نشود».
خلیل الدقران، سخنگوی وزارت بهداشت غزه، اظهار داشت: «بیمارستانها با افزایش تعداد مجروحان، که بسیاری از آنها کودک هستند، و چندین مورد قطع عضو، پر شدهاند و بیمارستانها، که بارها توسط اشغالگران مورد اصابت قرار گرفتهاند، با کمبود تجهیزات پزشکی دستوپنجه نرم میکنند.»
سرویس اضطراری مدنی فلسطین اعلام کرد که ۷۵ درصد آمبولانسهایش به دلیل کمبود سوخت قادر به فعالیت نیستند و هشدار داد که ظرف ۷۲ ساعت، ممکن است همه خودروها متوقف شوند.
تهاجم جدید پس از گزارشی از شبکه NBC آغاز شد که نشان میداد دولت ترامپ در حال مذاکره با لیبی برای انتقال تعداد زیادی از فلسطینیها است. منابع کاخ سفید به NBC News گفتند که این ایده با رهبری لیبی بحث شده و تحت بررسی جدی است. در ازای آن، دولت ترامپ میلیاردها دلار از داراییهای لیبی را که بیش از یک دهه پیش توسط آمریکا مسدود شده بود، آزاد خواهد کرد.
نقشهای که توسط دیپلماتها به روزنامه The Times درز کرده، ظاهراً نشاندهنده طرحهای اسرائیل برای ایجاد سه منطقه تحت کنترل شدید غیرنظامی در جنوب، مرکز و شمال غزه است که توسط چهار منطقه کاملاً نظامی از هم جدا شدهاند.
بر اساس این طرحها، که با عنوان «مرحله سوم: تسلط کامل بر غزه» شناخته میشود، فلسطینیها بدون اجازه نمیتوانند بین این مناطق جابهجا شوند؛ ایدهای که ممکن است مردم را از زمینها و خانههایشان جدا کند. شرکتهای خارجی که برای توزیع کمکهای بشردوستانه در جریان این طرحها قرار گرفتهاند، به The Times گفتند که جادهها و زیرساختها در حال حاضر روی ویرانههای خانههای مردم ساخته میشوند و پاکسازی زمین برای مناطق نظامی جدید و گسترشیافته حداقل سه هفته طول خواهد کشید.
در اسرائیل، نتانیاهو به دلیل رویکردش به این درگیری همچنان مورد انتقاد قرار دارد. عیناو زنگاوکر، مادر متان زنگاوکر، یکی از گروگانهای حماس، گفت که نخستوزیر اسرائیل به دلیل منافع سیاسی خود از پایان دادن به جنگ در ازای آزادی گروگانها خودداری میکند. او در پستی در شبکههای اجتماعی نوشت: «دولت اسرائیل همچنان بر توافقهای جزئی اصرار دارد. آنها عمداً ما را عذاب میدهند. فرزندان ما را برگردانید! همه ۵۸ نفرشان را.»
دهها هزار معترض روز گذشته در لاهه راهپیمایی کردند و خواستار موضع سختگیرانهتر دولت هلند علیه جنگ اسرائیل در غزه شدند. این تظاهرات، که توسط آکسفام نوویب[۱] سازماندهی شده بود، پس از راهپیمایی در لندن در روز شنبه برگزار شد که در آن دهها هزار نفر از حامیان فلسطین سالگرد نَکبت ۱۹۴۸ را گرامی داشتند.
از رواندا تا غزه تنها یک نام درخور وجود دارد؛ نسل کشی!
[۱] بنیاد آکسفام نوویب یک سازمان غیردولتی است که هدف آن کمک به مردم کشورهای در حال توسعه به منظور رسیدن به استقلال مالی و تامین معاش است.