نشریه

چشم انداز ایران شماره ۱۴۴

«رفتن» خصلت زمانه اکنون است؛ هر که را می‌بینی ره‌توشه برداشته و قصد راه بی‌برگشت کرده است. «کجا؟ هر جا که پیش آید». اینطور راهی شدن، آن گذاشتن و گذشتن آسان نیست، درد دارد؛ کدام مصیبت و ملال در ماندن است که طاقت این درد را آسان می‌کند؟ مهاجرت پدیده‌ای است که به ضرورت‌های مختلف در طول تاریخ وجود داشته است. مهاجران، گاهی از روستا…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۴۳

: حال صندوق‌های بازنشستگی خوب نیست؛ این گزاره‌ای است که حدود یک دهه است با ادبیات مختلف در حال تکرار شدن است. صندوق‎های بازنشستگی که در ایران حدود یک قرن پیشینه دارند، حالا دچار اَبَربحران یا اَبَرچالش شده‎اند. این تعابیر در سال‎های اخیر بیشتر به کار می‌رود و نشان از آن دارد که گویی در کنار بحرانی شدن بسیاری از حوزه‌ها، برخی از حوزه‌ها دچار…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۴۲

درحالی‌که مدت‌هاست گرانی روزافزون کالاها، متأثر از تورم افسارگسیخته، فقر را در جامعه ایرانی گسترده‌تر کرده است، به نظر می‌آید نه‌تنها راه‌حل‌های جاری جواب نمی‌دهد، بلکه اراده‌ای جدی نیز برای رفع این معضل بزرگ در میان مسئولان کشور وجود ندارد. بر پایه آخرین گزارش‌های رسمی دولتی که در سال ۱۴۰۰ انجام گرفته، نزدیک به ۲۶ میلیون نفر؛ یعنی ۳۰ درصد مردم ایران، دچار فقر مطلق…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۴۱

«کنش‎گران مرزی» عنوان نظریه مبتکرانه دکتر مقصود فراستخواه، جامعه‌شناس و نواندیش دینی، برای بازیابی و معرفی گونه‌ای از کنش‎گری ایرانی از دوردست‌های تاریخ ایران تا امروز است. کنش‎گران مرزی بدواً یک مفهوم بود، اما با فرآوری‌های نظری-تاریخی بعدیِ مبدع آن فرصت آن را یافته که در قامت یک نظریه بردمتوسط برساخت و مطرح شود. این مفهوم/نظریه لااقل شانزده سال در پروژه فکری فراستخواه جریان داشته…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۴۰

تحولات اعتراضی در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ منجر به پیش نهادن این سؤال شد که سمت‌وسوی مواجهه جامعه ایران با ارکان مختلف دین و دینداری چه خواهد بود؟ نهاد دین، دین حکومتی و نوگرایی دینی در وضعیت جدید ایران با چه چالش‌ها و تکانش‌هایی روبه‌روست و آیا هر یک از این سه وجه دین در ایران بنای همسازی و بازسازی پس از برآمدن مؤلفه‌های نوپدید…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۳۹

در ماه‌های اخیر ایده تغییر شرایط از رهگذر رفراندوم و تغییر قانون اساسی بعد از حدود دو دهه بار دیگر به عرصه عمومی ایران پا نهاده است. سابقه این ایده به بعد از انسداد در جنبش دوم خرداد در اواخر دهه ۱۳۷۰ بازمی‌گردد که به‌عنوان پیش‌شرط هرگونه تحول ساختاری از سوی برخی نیروهای تحولخواه مطرح شده. اما اکنون تحت تأثیر اعتراضات نیمه دوم سال ۱۴۰۱…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۳۸

در امتداد اعتراضات اجتماعی‌ـ‌سیاسی ماه‌های اخیر در ایران و طی هفته‌های گذشته شاهد موضع‌گیری و مداخله جدی‌تر برخی چهره‌های سیاسی شناخته‌شده نظیر میرحسین موسوی و سید محمد خاتمی در تحلیل شرایط فعلی و ارائه راهکار برون‌رفت از سوی آنان بوده‌ایم. تبدیل خیزش اخیر در ایران به تغییری پایدار و تضمین‌کننده حقوق و آزادی‌های مردم، دغدغه این روزهای طیف وسیعی از نیروهای فکری و سیاسی است…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۳۷

تحولات اخیر در جامعه ایران بار دیگر راهکارهایی نظیر رفراندوم تشکیل مجلس مؤسسان و تغییر حکومت را در فضای فکری و سیاسی داخل و بیرون از ایران مطرح کرده است. در این بین برخی معتقدند قانون اساسی فعلی به عنوان مهم‌ترین میثاق حکومت با جامعه میتواند در مواردی برای برون رفت از انسداد و حل بحران‌ها متن مورد رجوع باشد و در مقابل دیدگاه عبور…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۳۶

آنچه این روزها در میهن عزیزمان ایران در جریان است، نظر همه ایرانیان داخل و خارج را به خود معطوف کرده و پرسش های گران سنگی را برانگیخته است. نکته بدیع و کم سابقه آن ورود نسل نوجوان کشور به عرصه اعتراض مدنی و سیاسی است. جنبشی که از مرگ نابهنگام دختری هم وطن از دیار کردستان در بازداشت گشت ارشاد کلید خورد و ابعاد…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۳۵

به کدامین گناه کشته شد؟ به نام خداوند رحمتگر مهربان آنگاه که خورشید به هم درپیچد (۱) و آنگه که ستارگان همی تیره شوند (۲) و آنگاه که کوه‌ها به رفتار آیند (۳) وقتی شتران ماده وانهاده شوند (۴) و آنگه که وحوش را همی گرد آرند (۵) دریاها آنگه که جوشان گردند (۶) و آنگاه که جان‌ها به هم درپیوندند (۷) پرسند چو زان…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۳۴

به لحاظ راهبردی روندی که در منطقه خاورمیانه در حال شکل‌گرفتن است، ایران و منافع ملی ایرانیان را تهدید می‌کند. امریکا و اسرائیل در حال رهبری ائتلافی از کشورهای عربی هستند. باید کاری کرد که این ائتلاف شکل نگیرد، هرچند کشورهای عربی حاضر نیستند هژمونی اسرائیل را به‌راحتی در منطقه بپذیرند؛ چراکه وجه دیگر این پذیرش این است که مردم منطقه آن را برنمی‌تابند و…
بیشتر

چشم انداز ایران شماره ۱۳۳

مافیا، باندهای تبهکار، سلاطین ارز و سکه و شکر، این‌ها کلیدواژه‌هایی هستند که هر زمان دولت نتوانسته از پس مدیریت کلان اقتصاد برآید به آن‌ها توسل کرده و نقطه تمرکز را از سطح فساد کلان و ساختاری به برخی مظاهر خرد فساد برگردانده‌ است. اما این مافیاها چه کسانی هستند؟ از چه مجراهایی استفاده می‌کنند؟ و چگونه می‌‌توان آن‌ها را کنترل کرد؟ در این شماره…
بیشتر