بدون دیدگاه

آیا «رایش نرد» دولت را در دست می‌گیرد؟

زیرنویس عکس: ایلان ماسک، مشاور ارشد کاخ سفید، به همراه رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ (که در تصویر نیست) در حال رفتن به کاخ سفید، بعد از به زمین نشستن هلیکوپتر مارین وان(۲) در چمن جنوبی کاخ در تاریخ ۹ مارس ۲۰۲۵ در واشنگتن دی‌سی.
(عکس از ساموئل کورهام (۳) از سایت گتی ایمجز(۴))

برگردان: شبنم کاظمی
لینک مقاله اصلی

گروهی از میلیاردرهای سیلیکون ولی(۵) با تعطیل کردن مؤسسه‌ها، اخراج انبوه کارکنان و نادیده گرفتن هنجارهای قانونی و سیاسی، در حال ایجاد هرج‌ومرج و آشفتگی در دولت فدرال هستند. به گفتۀ گیل دوران(۶) روزنامه‌نگار، این هرج‌ومرج به‌دقت سازمان‌دهی شده است، چرا که افرادی مانند ایلان ماسک، دیوید ساکس(۷) و پیتر تیل(۸) از شیوه‌نامه‌ای پیروی می‌کنند که توسط اندیشمندان راست افراطی برای نابود کردن نهادها و به‌دست آوردن قدرت طراحی شده است. با گیل دوران در مورد اینکه این نخبگان فناوری _که آنها را «رایش نردها» می‌نامد_ چه می‌خوانند، چه فکر می‌کنند و چه می‌گویند، صحبت می‌کنیم.

مهمانان: گیل دوران، روزنامه‌نگار و تولیدکنندۀ خبرنامه‌ای به نام «رایش نِردها» در مورد صنعت فناوری.

بینش کورتس(۹) یاروین دربارۀ دیکتاتوری مدیرها
کورتس یاروین، برنامه‌نویس سابق که با نام مستعار «منسیوس مولدباگ»(۱۰) وبلاگ می‌نوشت، یکی از تأثیرات کلیدی ایدئولوژیک بر شخصیت‌های راست افراطی سیلیکون ولی است. او به‌دنبال جایگزینی دموکراسی با دیکتاتوری، پاکسازی بوروکراسی‌ها، جایگزینی کارمندان دولت با وفادارها و نظارت کامل بر شهروندان است. ایده‌های افراطی او شامل تبدیل افراد «غیر مولد» به بیودیزل(۱۱) یا محبوس کردن آنها در سلول‌های واقعیت مجازی است. دوران ادعا می‌کند که شیوۀ مدیریت توییتر توسط ایلان ماسک، اخراج گستردۀ کارکنان و نادیده گرفتن هنجارهای قانونی، بازتابی از بینش یاروین در عمل است.

فرد مستقل و ظهور نخبگان فناوری
کتاب «فرد مستقل»(۱۲) که در سال ۱۹۹۷ منتشر شد، پیش‌بینی می‌کند که عصر دیجیتال به یک «نخبۀ شناختی»(۱۳) این امکان را می‌دهد که با استفاده از ارزهای دیجیتال از کنترل دولت فرار کند و شهرهای خصوصی ایجاد کند. گیل دوران این موضوع را به کتاب «دولت شبکه»(۱۴) نوشتۀ بالاجی سرینیواسان(۱۵) مرتبط می‌کند، که جوامع فناوری‌محور را که توسط نخبگان اداره می‌شوند، ترویج می‌دهد. سرینیواسان(۱۶) حتی تصور می‌کند که شهروندان هم‌راستا با فناوری، دموکرات‌ها را از شهرهایی مانند سان‌فرانسیسکو پاکسازی می‌کنند. پیتر تیِل نسخه‌های واقعی این چشم‌انداز از جمله شهرهای خصوصی مانند پراسپرا(۱۶) در هندوراس و پراکسیس،(۱۷) شهر-دولت پیشنهادی در مدیترانه را که ممکن است به گرینلند منتقل شود، را تأمین مالی کرده است. طرح «شهرهای آزادی»(۱۸) ترامپ نیز با این دستور کار فناوری‌محور هم‌راستا است.

ائتلاف استراتژیک بین نخبگان فناوری و ترامپیسم
دوران رابطه بین میلیاردرهای سیلیکون ولی و پایگاه ترامپ را یک ائتلاف استراتژیک توصیف می‌کند که در آن هر دو طرف علاقۀ مشترکی به نابودی نهادهای سنتی دارند، در حالی که ایدئولوژی‌های آنها متفاوت است. شخصیت‌هایی مانند جی‌دی ونس(۱۹) که توسط پیتر تیِل حمایت می‌شوند، از لفاظی‌های پوپولیستی برای پیشبرد سیاست‌های حمایت‌‌شده توسط میلیاردرها استفاده می‌کنند. این ائتلاف همچنین با راست مسیحی هم‌پوشانی دارد و یک سلسله‌مراتب اجتماعی را تقویت می‌کند که به نفع مردان ثروتمند، سفیدپوست و مسیحی است. با این حال، تنش‌هایی هم وجود دارد. چرا که استیون بنن(۲۰) از حمایت نخبگان فناوری از فراانسان‌گرایی(۲۱) و سایر «ایده‌های عجیب» انتقاد کرده است.

ساخت یک جامعۀ موازی
در قلب این جنبش، ایجاد «نهادهای موازی» برای جایگزینی دولت سنتی، رسانه‌ها، دانشگاه‌ها و دین قرار دارد. هوش مصنوعی، ارز دیجیتال و رسانه‌های اجتماعی ابزارهای کلیدی این استراتژی هستند که برای انتشار اطلاعات نادرست، قطبی کردن جامعه و تضعیف اعتماد به سیستم‌های دموکراتیک مورد استفاده قرار می‌گیرند. دوران هشدار می‌دهد که این فناوری‌ها برای رادیکال‌سازی عموم مردم و ایجاد نظم اجتماعی جدیدی تحت کنترل میلیاردرهای فناوری استفاده می‌شوند.

مقابله با تبدیل به خودکامگی فناوری‌محور
با وجود نفوذ فزایندۀ «رایش نِرد»، دوران معتقد است که جنبش آنها شکست‌ناپذیر نیست. کلید شکست آنها آگاهی عمومی است —درک ایدئولوژی آنها، خواندن آثارشان و بحث در مورد آنها می‌تواند برنامه‌هایشان را آشکار کند. دوران همچنین شکاف‌های بالقوه‌ای را در ائتلاف نخبگان فناوری و راست پوپولیستی مشاهده می‌کند. برجسته کردن این اختلافات می‌تواند پیوند بین طرفداران MAGA (22) و حامیان میلیاردرشان را تضعیف کند. دوران بر این باور است که بسیج عمومی برای مقابله با این تغییرات اقتدارگرایانه ضروری است. او با تصور میلیون‌ها آمریکایی که در تجمع‌های مسالمت‌آمیز و پایدار شرکت خواهند کرد، اقدام جمعی از طریق شبکه‌های شخصی را تشویق می‌کند. از نظر او، مبارزه علیه «رایش نِرد» وابسته است به مقاومت نهادهای دموکراتیک و تمایل شهروندان عادی به دفاع از این نهادها.

زیرنویس:
1. Nerd نخبگان فناوری.
2. Marine One
3. Samuel Corum
4. Getty Images
5. میلیاردرهای Silicon Valley، به افراد بسیار ثروتمندی اطلاق می‌شود که ثروت خود را از طریق شرکت‌های فناوری مستقر در سیلیکون‌ولی، منطقه‌ای در کالیفرنیای شمالی که به عنوان مرکز جهانی نوآوری‌های فناوری شناخته می‌شود، به دست آورده‌اند.
6. Gil Duranروزنامه‌نگاری که به خاطر پوشش انتقادی خود از صنعت فناوری و تأثیر آن بر سیاست شهرت دارد.
7. David Sacks کارآفرین، سرمایه‌گذار و نویسندۀ برجسته و مدیر اجرایی مؤسس PayPal است. ساکس رئیس شورای مشاوران رئیس‌جمهور در علم و فناوری شد و توسط رئیس‌جمهور دونالد ترامپ، هوش مصنوعی و تزار ارز دیجیتال کاخ سفید نام گرفت.
8. Peter Thiel از چهره‌های با نفوذ در سیلیکون ولی که در کنار مکس لوچین و ایلان ماسک شرکت پی پال را تأسیس کرد. او از طرفداران سرسخت ایدئولوژی‌های آزادی‌خواهانه است و از دونالد ترامپ و نامزدهایی مانند جی دی ونس حمایت کرده است.
9. Curtis Yarvin که با نام مستعار منسیوس مولدباگ نیز شناخته می شود، یک وبلاگ نویس راست افراطی آمریکایی، نظریه‌پرداز سیاسی و توسعه‌دهندۀ نرم‌افزار است. یاروین خالق پلتفرم محاسباتی Urbit، یک شبکۀ غیرمتمرکز از سرورهای شخصی است. نظرات یاروین بحث‌برانگیز است، چون از برده‌داری دفاع کرده و تفاوت‌های نژادی در هوش را پیشنهاد کرده است و با ایدئولوژی‌های فاشیستی و نئوسلطنتی همسو می شود. او علی‌رغم ایده‌های رادیکالش، در رسانه‌های راست‌گرا و در میان شخصیت‌های با نفوذ در سیلیکون ولی مورد توجه قرار گرفته است.
10. Mencius Moldbug
11. ایده تبدیل افراد «غیرمولد» به بیودیزل یک مفهوم بسیار بحثبرانگیز و افراطی است دربارۀ استفاده از بدن انسان به عنوان منبع انرژی.
12. The Sovereign Individual: Mastering the Transition to the Information Age کتابی نوشتۀ جیمز دیل دیویدسون و لرد ویلیام ریس-موگ. این کتاب تغییرات اقتصادی و سیاسی قابل توجهی را که با گذار جامعه از صنعتی به اقتصاد مبتنی بر اطلاعات رخ می‌دهد، بررسی می‌کند.
13. به گروهی از افراد با توانایی‌های شناختی فوق‌العاده بالا، مانند هوش، خلاقیت و مهارت‌های حل مسئله اشاره دارد.
The Network State: How To Start a New Country این کتاب مفهوم ایجاد اشکال جدید حکمرانی و سازمان‌دهی اجتماعی را با استفاده از فناوری‌های دیجیتال، به‌ویژه بلاک چین و ارزهای دیجیتال بررسی می‌کند.
14. Balaji Srinivasanچهرۀ برجسته‌ای در صنعت فناوری است که به خاطر نقش‌هایش به عنوان مدیر ارشد سابق Coinbase و شریک عمومی در Andreessen Horowitz شناخته می‌شود.
15. Prospera
16. Praxis
17. freedom citiesطرحی برای ایجاد حداکثر ده شهر جدید در زمین‌های فدرال است که به عنوان قطبی برای نوآوری و رشد اقتصادی طراحی شده‌اند. این شهرها به‌عنوان کلان‌شهرهای آینده‌نگر با فناوری‌های پیشرفته، مانند اتومبیل‌های پرنده و وسایل نقلیه برخاست و فرود عمودی، با هدف احیای تولید آمریکایی و الهام بخشیدن به عصر جدیدی از کارآفرینی تصور می‌شوند.
18. J.D. Vance
19. Steve Bannonاستراتژیست ارشد و مشاور ارشد رئیس جمهور دونالد ترامپ در طول هفت ماه اول دولتش در سال ۲۰۱۷.
20. Transhumanismفراانسان گرایی یک جنبش فلسفی و فکری است که از بهبود وضعیت انسانی از طریق استفاده از فناوری‌های نوظهور حمایت می‌کند. این فناوری‌ها شامل مهندسی ژنتیک، هوش مصنوعی، نانوتکنولوژی و غیره است که هدف آن غلبه بر محدودیت‌های اساسی انسان مانند افزایش سن، کاستی‌های شناختی و محدودیت‌های فیزیکی است.
21. اشاره به شعار دولت ترامپ «Make America Graet Again» که بر ناسیونالیسم، حفاظت از اقتصاد و بازگشت به عظمت گذشته تاکید دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

نشریه این مقاله

مقالات مرتبط